Identitate traditionala

Vechi simboluri păstrate până azi în Maramureșul Istoric

<img src="Poarta maramuresena.jpg" alt="Simvoluri pe poarta maramuseana"/>
Simboluri vechi pe o poarta maramureșeană din Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației

 

În Maramureșul Istoric s-au păstrat până astăzi numeroase vechi simboluri. Le poți vedea sculptate pe porțile de lemn sau țesute pe hainele tradiționale pe care le îmbracă și astăzi cu mândrie moroșenii.

Din cele mai vechi timpuri simbolurile aveau rolul de a transmite anumite informații, idei sau chiar mesaje, în timp de la o generație la alta și în spațiu, de la o cumunitate la alta.  Uneori acestea au contribuit la supraviețuirea sau la unitatea unor așezări umane.

Poate cel mai cunoscut simbol pe care l-a cunoscut România, în epoca modernă, a fost coroana de oțel a regelui Carol I. Acesta nu a purtat o coroană relizată dintr-un material prețios precum alți conducători de stat ci din oțel. Acesta provenea de la un tun otoman capturat în anul 1877 în timpul luptei de la Plevna. Coroana simboliza așadar puterea și independența României ca stat, ca regat. Regele Carol I a susținut că mesajul pe care îl transmitea acel oțel era mai puternic decât aurul.

Simboluri de pe porțile de lemn

Rozeta spiralată

Revenind la acele vechi simboluri pe care le găsim și astăzi în Maramureșul Istoric, cele mai vizibile sunt cele sculptate pe porțile de lemn. Cu toate că în ultimii 30 de ani multe porți vechi de lemn au fost înlocuite cu porți moderne din fier sau beton, cele de lemn nu au dispărut cu totul. În ultimii ani au fost construite din ce în ce mai multe porți de lemn, adevărate opere de artă. Astfel de porți tradiționale, mai vechi sau mai noi, regăsim aproape pe fiecare uliță. În trecut simbolurile nu aveau doar un rol decorativ ci și unul protector, un rol spiritual. Utilitatea lor protectoare era adesea mai importantă. Astfel exista credința că simbolurile sculptate pe poartă îi protejau de toate relele și blestemele care se puteau abate din sat sau din afara sa asupra membrilor familiei. Astăzi au aproape exclusiv un rol decorativ.

Arborele vieții

Unele dintre simbolurile vechi ascund înțelesuri mai profunde, care uneori cu greu pot fi descifrate. Astăzi puțini mai știu ce semnifică acele vechi simboluri. Cu atât mai puțin care este originea lor.

Printre cele mai întâlnite simboluri se află funia răsucită care reprezintă legătura între cer și pământ, între membrii comunității, familiei. Un alt simbol este rozeta spiralată, o reprezentare a cosmosului aflat în continuă mișcare, a reînnoirii timpului. Arborele vieții, simbolul realizat prin reprezentări geometrice cu unghiuri ascuțite, reprezintă viața eternă, fertilitatea, cu alte cuvinte viața fără de moarte.

Nu trece nepăsător pe lângă vechile simboluri!

 

 

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic