General

Cu ce este diferită lumea copiilor de azi?

Lumea copiilor
Lumea copiilor de ieri și de azi

 

Am stat de multe ori și m-am gândit la cum arată în prezent lumea copiilor și cum arăta acum 40-50 de ani. Ce activități făceau în fiecare zi, ce mâncau, cum își petreceau timpul.  Ce multe sau schimbat de atunci, nu-i așa?

În acea perioadă copiii aveau încă un program și activități asemănătoare cu cei de acum o sută sau două sute de ani. Stăteau mult afară, în aer curat, fie că era vară sau iarnă. Mâncau preparate simple, lipsite de grăsimi nesănătoase, de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust. Beau apă simplă, fără zahăr și coloranți. Nu beneficiau însă de serviciile medicale și de educație din prezent. Nu urmăresc să fac aici o comparație calitativă a celor două perioade de timp. Vreau să mă refer exclusiv la câteva diferențe pe care le vedem cu ochiul liber. Fiecare dintre noi însă le poate compara.

Somnul și sănătatea în lumea copiilor de azi

Mai de mult copiii aveau timp să doarmă suficient. Seara nu erau atrași de diferite activități precum unt azi. Faptul că își conseumau energia fizică pe care o acumulau prin diferite acivități, fie jucându-se fie ajutânduși părinții în gospodărie, contribuia la un somn bun. Chiar dacă erau activi,  erau odihniți. Astfel corpul lor nu mai cerea zahăr ca să le dea energie precum azi. Iari astăzi zahărul se găsește în aproape toate alimentele, de la ppâine și mezeluri până iaurturi. Care sunt consecințele pentru mâncarea plină de zahăruri și grăsimi pe care corpul lor o cere. Copii se concentează mai puțin și se îngrasșă. Se formează astfel u cerc vicios din care cu greu îi mai putem scoate pe copii.

Este mai bine acum, este mai rău, nu este simplu de găsit un răspuns. Nici nu mi-am propus aici așa ceva. Un lucru este însă cert. Mintea și coprul copiilor de astăzi suferă fără ca ei săși dea seama. Și poate și mai grav, fără să ne dăm noi seama adesea de consecințe.

Ce ar fi de făcut? Să ne amintim de copilăria noastră. E adevărat că azi nu mai este siguranța de atunci când ne jucam fotbal pe stradă sau alergam prin livezi.

Poate că dacă am găsi un punct de echilibru între ceea ce a fost bun și sănătos mai de mult ci ce este bun și sănătos acum multe lucruri s-ar schimba în bine.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.