Sărbătoarea Sfintei Parascheva în Maramureș
Sărbătoarea Sfintei Parascheva și Maramureșul
Sfânta Parascheva, prăznuită în fiecare an în 14 octombrie, prilejuiește cea mai mare sărbătoare a Moldovei. Fiind denumită ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Parascheva a fost aleasă în trecut ocrotitoarea mai multor biserici și comunități din Maramureșul Istoric.
Bisericile vechi de lemn din Desești și Poienile Izei, ambele incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, bisericile din Sărbi Josani(1532) și Susani (1665), cele din Sat Șugatag, Botiza și Valea Stejarului poarta acest hram. De asemenea mai multe biserici de zid construite în ultimele decenii precum cele din Moisei, Sat Șugatag și Slătioara dar și cea de lemn din Șieu își sărbătoresc în această zi hramul. Mănăstirea din Strâmtura își sărbătorește de asemenea hramul în 14 octombrie. Așadar peste 10 biserici o au ocrotitoare pe Sfânta de la Iași.
Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut la sfârșitul secolului X în Tracia, nu departe de Constatinopol. În anul 1641 moaștele sale au fost aduse în capitala Moldovei, Iași, de către domnitorul Vasile Lupu. Inițial au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889 acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, care a fost sfințită în anul 1887. În această zi de 14 octombrie, când a intrat în lumea celor veșnici, se desfășoară cel mai mare pelerinaj din țară. Câteva sute de mii de oameni, din toate colțurile țării trec pe la racla Sfintei și se închină.
Dacă vă aflați în preajma sărbătorii în Maramureș, aveți ocazia sa participați la slujbă la una dintre bisericile care își serbează hramul. La biserica veche de lemn din Desești Sărbătoarea Sfintei Parascheva are un farmec aparte. Veți simți căldura localnicilor și veți admira una dintre cele mai frumoase biserici vechi de lemn din acest colț de țară. Astfel puteți să întredeschideți puțin ușa și să pătrundeți pentru o clipă în această lume fascinantă care este Maramureșu Istoric.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.