General

Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc

 

Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc
Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc este sărbătorită din anul 2019 cu scopul de a readuce în prim plan și a păstra tradiția culinară specifică acestei regiuni a Europei.

În prima duminică a lunii octombrie este sărbătorită Ziua Națională a gastronomiei şi a vinului românesc. Scopul acestui demers este readucerea în prim plan și a păstrarea tradiției culinare specifică României.

Maramureșul este una dintre acele regiuni care are o bogată moștenire în ceea ce privește cultura gastronomică. Adesea însă suntem tentați să recurgem la rețete rapide, simple. De ce? Mâncarea tradițională, îndeosebi sarmalele sau ciorbele necesită un timp îndelungat pentru pregătire. În același timp nu putem să ne gândim la frumoasele sărbători fără gustoasele preparate tradiționale.

Chiar dacă de cele mai multe ori ingredientele sunt puține, simple, gustul este îmbătător.

Dar poate că ar fi mai potrivit ca în Maramureș această sărbătoare să porte denumirea de Ziua Națională a gastronomiei şi a horincii. 

Gastronomia tradițională contribuie la identitatea fiecărei regiuni, a fiecărei comunități. Precum tradițiile și obiceiurile trebuie să o ducem mai departe.

Află aici mai multe despre mâncarea tradițională maramureșeană.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.