General

Ziua Drapelului Național

Ziua Drapelului National
Ziua Drapelului National

În ziua de 26 iunie sărbătorim în fiecare an Ziua Drapelului Național. În aceiași zi din anul 1848 guvernul revoluționar de atunci a decretat că Tricolorul compus din culorile roșu, galben şi albastru reprezintă steagul naţional al tuturor românilor.

Să arborezi astăzi un drapel poate să fie interpretat în diferite moduri, de la naționalism la extravaganță. Este probabil unul dintre motivele pentru care steagul național poate fi rar văzut chiar și în Maramureș. Cu toate acestea prezența acestuia le-ar arăta vizitatorilor că suntem totuși mândrii de trecutul nostrii, de cultura noastră, în fapt de identitatea noastră. Acesta reprezintă, sau ar trebui sa reprezinte un simbol al unității, al cinstei, al devotamentului, valori în care astăzi este tot mai greu să crezi. Cine știe poate drapelul național îi va face pe unii dintre noi să vibreze din nou atunci când vor fi întrebați dacă sunt mândrii ca sunt români!

În Maramureș această zi nu este privită ca o sărbătoare anume. Drapelul este arborat sau purtat la multe dintre evenimentele organizate, inclusiv cele tradiționale.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată oficial ca Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 62 din 20 mai 1998. Spre deosebire de alte state, stegul României nu este prevăzut cu o stemă.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.