General

Sfântul Nicolae. Tradiții și obiceiuri

Pictură cu Sf. Nicolae, Biserica de lemn din Rogoz. Imagine: Vasile Timur Chiş

6 decembrie, ziua ȋn care Sfântul Nicolae din Myra și Moş Nicolae, personajul mitologic, ȋşi dau mâna

În Maramureş sărbătorile religioase, cum este Sfântul Nicolae, sunt ȋnsoţite şi astăzi de numeroase tradiţii şi obiceiuri ale căror rădăcini se află ȋn perioada de dinaintea apariţiei creştinismului. Ziua de 6 decembrie, ȋn care era sărbătorit ȋn trecut Moş Nicolae sau Nicoară, un personaj mitologic, face parte din ciclul sărbătorilor de iarnă. Acesta începe în 14 noiembrie. Sărbătorile erau în trecut ȋnchinate soarelui.

De-a lungul secolelor odată cu creştinarea sărbătorilor păgâne s-a produs o suprapunere a Sfântului Nicolae din calendarul bisericesc peste Moş Nicolae din calendarul popular. Această sărbătoare constituie un bun prilej de a remarca contopirea unei sărbători, precreştină și creștină. Cea precreștină este prezentă încă în credinţa populară. Ce creștină  este promovată de biserică.

Moș Nicolae

Cum arată Moș Nicolae nu se știe exact. În credinţa populară a locuitorilor din spațiul carpatic, susţine cercetătorul Ion Ghinoiu, Moş Nicolae apare pe un cal alb şi păzeşte soarele care ȋncearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. În acelaşi timp Moş Nicolae dăruieşte câte o nuia celor neascultători pentru a-i pedepsi. Semnificaţia crengii de alun sau pom fructifer este ȋnsă mult mai profundă. Aceasta semnifică reinnodarea unei legături cu natura. De aceea aceasta este pusă ȋn apă pentru ca până la sărbătorile din preajma Crăciunului să ȋnflorească.

Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae, personajul biblic sărbătorit ȋn calendarul bisericesc, a trăit la sfârşitul secolului al 3-lea şi ȋnceputul secolului al 4-lea ȋn Myra din Asia Mică ȋn timpul Imperiului Roman. De numele său sunt legate mai multe minuni săvârşite de-a lungul vieţii. Este considerat ocrotitorul copiilor, ȋn special al celor săraci, şi al marinarilor ȋn Europa Apuseană. De asemenea este considerat un apărător al soldaţilor ȋn timp de război. Spre deosebire de Moş Nicolae, Sfântul Nicolae este darnic. Din contopirea celor două s-a născut tradiţia prezentă ȋn spaţiul carpatic conform căreia Moş Nicolae aduce ȋn ajunul sărbătorii cadouri copiilor cuminţi iar celor neascultători câte o nuieluşă. Acest sfânt este serbat pe 6 decembrie atât de Biserica Ortodoxă cât şi de cea Romano-Catolică. Aceasta sărbătoare prilejuieşte conform tradiţiei din spaţiul românesc cântatul de colinde ȋn familie pentru a pregăti marea Sărbătoare a Crăciunului.

În Maramureşul Istoric numeroase biserici poartă hramul Sfântului Nicolae. Printre acestea se află bisericile de lemn din Budeşti Josani, Bogdan Vodă, Bisericile din Săliştea de Sus a Nistoreştilor şi din Buleni, cele din Glod, Corneşti sau Fereşti care constituie adevărate bijuterii arhitecturale specifice Maramureşului.

În tradiția românească nu există imagini sau poze cu Moș Nicolae. Copiii nu îl văd când vine. Aceștia așteaptă cadouri de la Moș Nicolae pe care le lasă în preajma geamului lângă ghetele lustruite.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.