General

Maramureș, Țara apelor sărate

 

Maramures tara apelor sarate
Maramures tara apelor sarate

Trecutul Maramureșului Istoric este strâns legat de prezența „aurului alb” în subsolul acestei regiuni. Sarea, necesară pentru evoluția și supraviețuirea omului, a transformat această zonă într-o regiune atractivă pentru locuit din cele mai vechi timpuri, îndeosebi pentru crescătorii de animale. De ce? Aceștia aveau nevoie de cantități însemnate de sare, atât ca hrană pentru animale cât și pentru conservarea produselor din carne și prelucrarea blănurilor. Trecerea de la nivelul de culegători la crescători de animale a constituit o evoluție importantă în istoria omenirii.

Unde se găsesc izvoarele sărate în Maramureșul Istoric?

Pentru a avea acces la sare, în Maramures, locuitorii nu au fost nevoiți să sape galerii sau puțuri. Aceasta iese la suprafață prin intermediul unor izvoare sărate în localităti care acoperă aproape întreg teritoriul regiunii. Printre acestea se numără Săliștea de Sus, Bogdan Voda, Botiza, Slătioara, Văleni, Ocna Șugatag, Coștiui, Rona de Jos, Crăciunesti sau Vișeu de Sus pe Valea Borcutului. Concentrația cea mai ridicată de mineralizație totală a slatinei, cum mai este denumită această apă bogată în săruri, se găsește la Ocna Șugatag și măsoară 289 gr/litru. Este una dintre cele mai ridicate din tară.

Așadar toți locuitorii din această regiune au avut acces la izvoarele sărate, mai apropiate sau mai îndepărtate. Trebuie reținut un lucru. Dacă consumul de sare în exces poate dăuna grav sănătății, îndeosbi inimii, în acelasi timp o cantitate prea mică de sare consumată zilnic afectează negativ corpul nostru.

S-ar putea spune că Maramuresul Istoric stă pe un munte de aur alb. Cu toate acestea sarea nu a fost niciodată exploatată în aceasta regiune la adevărata ei valoare. Cele mai cunoscute zăcăminte de sare, exploatate în trecut sub forma de mine, se găsesc la Ocna Șugatag și Coștiui.

Rezervele de sare ale României

Existenta izvoarelor cu apă sarată se datorează prezentei unor straturi de sare aflate în apropierea suprafetei terestre. Acestea s-au fosrmat încă din perioada tortoniană (acum mai bine de 7 milioane de ani) din Miocen când apele Mării Sarmatice care acopereau teritoriul tării noastre au început sa se retragă. Cea mai mare rezervă de sare din regiune se găseste la Ocna Șugatag și masoară, conform măsurătorilor, 100 milioane tone de sare.

În fiecare an în România sunt exploatate în cele 7 mine încă active (Slănic Prahova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Ocna, Praid, Cacica, Ocna Dej și Ocna Mureș ) aproximativ 2 milioane de tone de sare. În 1989 această cantitate se ridica la 5 milioane de tone. Așadar doar rezerva de sare de la Ocna Șugatag ar putea să asigure necesarul actual de sare al României, alimentar si industrial, pentru aproximativ 50 de ani. România de altfel deține una dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume. Pe teritoriul actual al României geologii au inventariat peste 300 de zăcăminte importante de sare.

Maramureș țara apelor sărate și exploatarea sării în Maramureș

Clorura de sodiu a fost exploatată în Maramuresul Istoric în două localități, Ocna Șugatag si Costiui. Cea mai mare exploatare de sare se afla în Slatina, la nord de Tisa, azi în Ucraina. Până la intrarea Maramureșului sub autoritate  habsburgică, sarea a fost exploatată rudimentar. Începând cu secolul al 18-lea, când exploatarea a intrat treptat sub coordonarea Cămării Aulice de la Viena, extragerea sării din pământ s-a realizat în mod organizat, industrial am putea spune. Aceasta era transportată cu plutele care coborau pe răurile Vășeu și Tisa până în câmpia ungară.

Apa sărată, practic inepuizabilală, mult prețuită în perioada antichității și chiar și după aceea, reprezintă un bun care nu este valorificat la adevăratul potențial. Astăzi pretul sarii este foarte scăzut în Europa din cauza numeroaselor exploatatii industriale existente. La aceasta a contribuit și sarea din Ucraina care a invadat Europa dupa ce Rusia a oprit importurile din tara vecina din cauza conflictului armat. O valorificare superioară a acestei resurse, în mod deosebit a apelor sărate, s-ar putea realiza prin turism. Ar fi necesara doar amenajarea unei infrastructuri moderne care să includă atât servici balneare cât și SPA.

Beneficiile apei sărate pentru corpul uman

Beneficiile pe care le aduce apa sarata sunt multiple pentru sănătatea noastră și au fost dovedite în timp. Aceasta actioneaza asupra intregului organism având proprietăți calmante. De asemenea are un efect relaxant asupra stării noastre fizice și psihice. În ceea ce priveste beneficiile pentru sănătate, apele sărate au capacitatea de a ameliora sau trata diferite afecțiuni precum acestea se numără reumatismul, afecțiuni dermatologice și respiratorii, boli ginecologice și afecțiuni posttraumatice.

Sarea ca produs cultural

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea noastră, sarea mai detine un rol important și anume de produs cultural. În jurul acestei resurse s-au țesut de-a lungul timpului numeroase legende, basme și povești în spațiul românesc. Cel mai cunoscut basm este „Sarea în bucate” care ne arată cât de mult ar trebui să prețuim sarea. De asemenea aceasta reprezintă un simbol al ospitalității și al prieteniei. Oaspeții de seamă sunt întâmpinați cu pâine și sare completate în Maramureș de un păhăruț cu horincă si voie buna pe care o veți găsi oricând aici.

 

 

 

 

 

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.