Vasile Șușca și ale sale măști de drac
Vasile Șușca, un maramureșean autentic
Vasile Șușca din Săcel, meșterul care dă viață măștilor de drac și moș pe care le coase, este unul dintre personajele pitorești ale Maramureșului.
Prin felul său de a fi, prin autenticitatea sa, contribuie la identitatea și farmecul acestei regiuni. Te cucerește cu graiul său maramureșean și cu poveștile sale despre lumea satului, despre tradițiile și obiceiurile locului, despre măștile sale.
Nu este doar un creator al unor capodopere ale artei tradiționale țărănești, ci întruchipează într-un mod autentic sufletul Maramureșului. Măștile pe care le coase nu sunt doar suveniruri de agătat pe perete. Sunt purtate și azi în preajma sărbătorilor de iarnă.
Măștile meșteșugite de Vasile Șușca, care este pasionat și de muzică și pictură, au ajuns în colecții de pe întreg mapamondul. Acestea constituie un pașaport cultural al Maramureșului.
Amintirea unei întâlniri cu Vasile Șușca îți rămâne ca o poveste. Nu orice fel de poveste, ci una la care nu ai fost un simplu spectator, ci un actor într-un spectacol în care trecutul se îmbină cu prezentul si de ce nu, cu viitorul.
În anul 2022 a primit titlul de Tezaur Uman Viu.
Arta tradițională din Maramureș
Până pe la mijlocul secolului trecut fiecare țăran și fiecare țărancă din satele maramureșene puteau să fie considerați artiști populari. Hainele țesute și ornate cu multă migală pentru toți membrii familiei, covoarele țesute cu fire în culori naturale, fețele de pernă și ștergarele cusute pentru zestre sau obiectele sculptate necesare în gospodărie reprezintă opere de artă ale unor artiști populari mai ales în prezent când aproape totul este făcut de mașini, și mai nou de roboți industriali. Astfel tot ce este realizat manual de om dobândește o valoare mult mai mare. În zilele noastre sunt tot mai puțini cei care mai cunosc și duc mai departe vechi mesteșuguri, fie că ne referim la realizarea de obiecte tradiționale fie la activități ritualice sau folclorice. Sunt adevărați artiști.
Constantin Ioan Lazu
Primiți cu Plugușorul?
La mulți ani cu sănătate, Să vă dea Domnul de toate. Să aveți belșug în casă, Multă, multă sănătate....
Read More
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei ȋn Maramureş
Ziua Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante sărbători ȋn credinţa populară. Este ȋnsoţită de numeroase obiceiuri, vechi ritualuri şi practici...
Read More
Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș
Sărbătoarea Sânzienelor în Maramureș Maramureșul Istoric reprezintă o regiune în care fiecare sărbătoare este însoțită de vechi ritualuri. Chiar dacă...
Read More
Pricesnele Sărbătorii Paștelui
Pricesnele Sărbătorii Paștelui, între tradiție și credință Ne apropiem cu pași repezi de Sărbătoarea Paștelui. Pregătirile au început deja în...
Read More
Șezătoarea. Amintiri din serile lungi de iarnă
Doar amintiri Şezătorile mai sunt prezente astăzi doar ȋn amintirile celor care le-au frecventat ȋn serile lungi de iarnă....
Read More
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.