General

Șoprul de fân din Maramureș

Soprul de fan
Șoprul de fân din Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației

Până nu demult, aproape fiecare gospodărie din Maramureșul Istoric, deținea câte un șopru. Uneori erau chiar mai multe. Acesta ajuta la depozitarea fânului într-o stare bună până în primăvară când zăpada se topea și iarba din nou creștea. Unii dintre gospodari construiau un astfel de șopru direct pe fâneață de unde aduceau fânul cu saniile trase de cai și îl puneau în podul grajdului.

Pentru a proteja cât mai bine fânul de ploaie, acoperișul putea să fie urcat sau coborât în funcție de înâlțimea fânului. Structura șoprului este una simplă. Este alcătuit din patru bârne de lemn dispuse în forma unui pătrat, Distanța între stâlpi este de aproximativ 4 metri. Acoperișul este sub forma unei piramide. Dacă în trecut acoperișul era din draniță, în ultimele decenii este folosită tot mai mult tabla.

Însă odată cu scăderea numărului de vite din Maramureș, s-au rărit și aceste construcții specifice lumii rurale. Soprul de fân ar putea însă să primească o nouă viață. Cum? Se tot spune că dormitul în fânul proaspăt cosit are numeroase benificii pentru corp și suflet. Astfel, această construcție ar putea să fie folosită pentru odihna turiștilor, atât pe timpul zilei, cât și noptea, atunci când vremea o permite. Oare cât de romantică ar putea să fie o noapte petrecută într-un șopru la lumina stelelor și a lunii?

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic