General

Gheorghe Pașca și rezistenta anticomunistă

Gheorghe Pașca și rezistenta anticomunistă
Gheorghe Pașca la vânătoare, înainte de instaurarea comunismului, cu pușca sa cu lunetă de care nu s-a despărțit

Gheorghe Pașca și rezistenta anticomunistă din munți

Pe 5 februarie 2021 se împlinesc 68 de ani de la uciderea de către trupele securității a celui mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș.

Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus este unul dintre eroii maramureșeni mai puțin cunoscuți, ce a avut curajul să îi sfideze pe comuniștii care la finalul celui de al Doilea Război Mondial au instaurat cel mai criminal sistem politic pe care l-au experimentat românii de-a lungul istoriei. A reușit să se ascundă prin pădurile din munți timp de aproape 8 ani. A reușit să scape de mai multe ori din încercuirea trupelor securității datorită faptului că era un bun cunoscător al potecilor munților din împrejurimile Maramureșului.

Odată cu alungarea Regelui Mihai din țară și înlăturarea monarhiei, ultima redută a democrației, comuniștii au început să-și impună sistemul totalitar în toate domeniile. Gheorghe Pașca fiind paznic de vânătoare avea dreptul de a purta arma de foc. În anul 1949 a fost convocat la postul de miliție din Săcel ca să predea armele sale. De o pușcă de vânătoare cu lunetă primită cadou nu a vrut să se despartă. Astfel că s-a retras în munți împreuna cu fratele său, Dumitru. Pentru el libertatea și traiul care l-a dus până în acel moment au fost mai importante.

A sperat că americanii vor veni și îi vor alunga pe comuniști înapoi în Rusia și că totul va reveni la normal. Doar că jocul geopolitic din acele vremuri a făcut ca România să rămână încă mult timp sub influența nefastă a Moscovei.

Faptul ca Gheorghe Pașca a reușit să scape de fiecare dată din încercuire și să se facă nevăzut ca o nalucă i-a creat o alură legendară.

Încercarea eșuată de capturare a lui Gheroghe Pașca

Deoarece securitatea nu reușea să-l prindă, a trimis-o în decembrie 1950 în pădurile în care se ascundea „partizanul” pe Ioana Vlad, o tânără din Săliștea de Sus ce îl cunoștea pe Gheroghe Pașca și îl ajutase anterior. Tânăra avea misiunea de a-l preda autorităților. Acesta a reușit însă să o convingă să rămână cu el până în 1953 când a fost prinsă în timpul unei ambuscade. În acest răstimp a născut o fetiță. După ce a fost prinsă a fost închisă timp de 4 luni la penitenciarul din Satu Mare unde a mai născut un băiat, pe Gheorghe. Pentru a-l prinde, securitatea a lăsat-o pe Ioana Vlad să se întoarcă acasă. Casa i-a fost supravegheată de informatori ai securității. Cu toate acestea Gheorghe Pașca a reușit de câteva ori să-și viziteze copiii.

Gheorghe Pașca și rezistenta anticomunistă. Ultimii ani

Ultimii ani ai vieții de fugar și i-a petrecut la poalele Munților Țibleș, pe Valea Bichigiului în județul Bistrița-Năsăud alături de Gavrilă Rus, fiul chiaburului Mihăilă Rus. În urma unei trădări securitatea a reușit să-i găsească ascunzătoarea. În ziua de 5 februarie 1956 a fost împușcat împreună cu Gavrila Rus lângă buncărul pe care îl construise în pământ.

Gerorghe Pașca nu a fost singurul maramureșean care a luptat armat împotriva comunismului. În Maramureș a mai fost un grup format în jurul fraților Popșa din Dragomirești. Acesta a fost însă prins în scurt timp.

Pentru unii dintre noi, Gheroghe Pașca este un erou care a luptat pentru o cauză care astăzi poate părea pentru mulți de la sine înțeleasă. Aceasta a fost posibilitatea de a trăi liber. Pentru comuniști însă maramureșeanul din Săliștea de Sus a fost un bandit care nu se supunea noii orânduiri politice, economice și sociale. Trebuia eliminat cu orice preț. În noua societate astfel de oameni nu își mai găseau locul.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.