General

Rezistența anticomunistă. Bandiți sau eroi?

Rezistența anticomunistă
Rezistența anticomunistă. Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus

Au fost denumiți bandiți, tâlhari, trădători, haiduci de către autoritățile de atunci. Au fost vânați până în vârful munților. Au mai fost denumiți și partizani. Astăzi sunt considerați eroi fiindcă au avut curajul să se opună instaurării comunismului în România într-o perioadă în care opresiunea ajunsese la un nivel nemaiîntâlnit până atunci. Mulți au plătit cu viața pentru această atitudine.

Rezistența anticomunistă, îndeosebi cea armată, este o temă mai puțin cunoscută din trecutul nostru cu toate că a implicat forțe armate represive importante și numeroase misiuni operative de filaj. Așa se întâmplă când învingătorii scriu istoria. Până în 1989 comuniștii au fost aceștia.

Gheorghe Pașca si rezistența anticomunistă din Maramureș

Pe 5 februarie 2022 se împlinesc 66 de ani de la uciderea de către trupele Securității a celui mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș, Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus. Este unul dintre eroii maramureșeni mai puțin cunoscuți. A avut curajul să îi sfideze pe comuniștii care la finalul celui de al Doilea Război Mondial au instaurat cel mai criminal sistem politic pe care l-au experimentat românii de-a lungul istoriei. A reușit să se ascundă prin pădurile din munți timp de aproape 8 ani. A reușit să scape de mai multe ori din încercuirea trupelor Securității. L-a ajutat faptul că era un bun cunoscător al potecilor munților din împrejurimile Maramureșului. De asemenea a fost sprijinit în primii ani de numeroși consăteni și nu numai, atât cu mâncare căt și cu medicamente. Făcea schimb de alimente. Le dădea carne de vânat iar el primea lapte, făină s.a.

Odată cu abdicarea forțată a Regelui Mihai în 30 decembrie 1947 urmată de alungarea acestuia din țară și înlăturarea monarhiei, ultima redută a democrației, comuniștii au început să-și impună sistemul totalitar în toate domeniile. Gheorghe Pașca fiind paznic de vânătoare avea dreptul de a purta armă de foc. În anul 1949 a fost convocat la postul de miliție din Săcel ca să predea armele sale. De o pușcă de vânătoare cu lunetă primită cadou la o partidă de vânătoare nu a vrut să se despartă. Astfel că s-a retras în munți împreuna cu fratele său, Dumitru.

A sperat că americanii vor veni și îi vor alunga pe comuniști înapoi în Rusia și că totul va reveni la normal. Doar că jocul geopolitic a făcut ca România să rămână încă mult timp sub influența nefastă a Moscovei.

Ioana Vlad, de la informatoare la confidentă

Faptul ca Gheorghe Pașca a reușit să scape de fiecare dată din încercuire și să se facă nevăzut ca o nalucă i-a creat o alură legendară. Deoarece autoritățile nu reușeau să-l prindă a trimis-o în decembrie 1950 în pădurile în care se ascundea „partizanul” pe Ioana Vlad, o tânără din Săliștea de Sus care îl cunoștea pe Gheroghe Pașca și îl ajutase anterior. Tânăra avea misiunea de a-l preda autorităților. Acesta a reușit însă să o convingă să rămână cu el până în 1953 când a fost prinsă în timpul unei ambuscade. În acest răstimp a născut o fetiță.

După ce a fost prinsă a fost închisă timp de 4 luni la penitenciarul din Satu Mare unde a mai născut un băiat, pe Gheorghe. Pentru a-l prinde, securitatea a lăsat-o pe Ioana Vlad să se întoarcă acasă. Casa i-a fost supravegheată de informatori. Cu toate acestea Gheorghe Pașca a reușit de câteva ori să-și viziteze copiii.

Ultimii ani ai vieții de fugar

Deoarece munții din zona Maramureșului erau atent suprevegheați, Gheorghe Pașca și-a schimbat ascunzătoarea. S-a retras la poalele Munților Țibleș, pe Valea Bichigiului în județul Bistrița-Năsăud. Alături de el a stat Gavrilă Rus, fiul chiaburului Mihăilă Rus. În urma unei trădări securitatea a reușit să-i găsească ascunzătoarea. În ziua de 5 februarie 1956 a fost împușcat împreună cu Gavrila Rus lângă buncărul pe care îl construise în pământ.

Gerorghe Pașca nu a fost singurul maramureșean care a luptat armat împotriva comunismului. În Maramureș a mai fost un grup format în jurul fraților Popșa din Dragomirești. Acesta a fost însă prins în scurt timp.

Pentru unii dintre noi, Gheroghe Pașca este un erou care a luptat pentru o cauză care astăzi poate părea pentru mulți de la sine înțeleasă, și anume pentru posibilitatea de a trăi liber. Pentru comuniști însă maramureșeanul din Săliștea de Sus a fost un bandit care nu se supunea noii orânduiri politice, economice și sociale și care trebuia eliminat cu orice preț. În noua societate astfel de oameni nu își mai găseau locul. Exista pericolul ca el să devină un model.

 

Vizionează aici Balada lui Gheorghe Pașca- Suzana și Daciana Vlad

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.